вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Масовий відкритий онлайн урок«З Україною в серці»







Опис проекту
«МОЄ СЕЛО - КРАПЛИНОЧКА НА КАРТІ»





Виконавці проекту:
Мохонь Анна (11 клас ), Савченко Віталій – (10 клас)
Лідер проекту:  
Бодун Богдан –(8 клас)
Куратор групи:  
Бодун Алла Григорівна
Навчальний заклад:
Хорошеозерська ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Героїв Крут,
 Борзнянського району,
Чернігівської області
Там день у травах світиться, іскриться.
І ясенове височить село.


Вперше в історичних джерелах назва села Хороше Озеро згадується наприкінці ХV сторіччя. На території села знаходяться кургани епохи бронзи (ІІ тисячоліття до н. е.). Також у селі виявлено давньоруське городище (ІХ-ХІІІ століття.) поряд знаходиться село Сиволож, яке історики ототожнюють з літописним містом Всеволож. Село також згадується у польських документах про заселення Чернігово-Сіверщини після війни королевича Владислава з Москвою 1617-1618 років. Назва урочища (місцевості) на той час була відома, як “давня”. Після 1640 року  на наданому ніжинським старостою Миколаєм Потоцьким для міської ратуші виник спочатку фільварок, а згодом село Хороше Озеро.
У серпні 1917 року в селі було створено загін Вільного козацтва. Хорошеозерські козаки разом з козаками села Кагарликів брали участь у знаменитому бої під Крутами  29 січня 1918 року на боці УНР
Перша  сторінка нашої історії, пов’язана із Крутами. Це - бій київського студентського загону в січні 1918 року. На місці нерівного поєдинку студентів із переважаючими більшовицькими силами встановлено пам’ятний хрест і колону-пам’ятник. Сюди вже більше десятиліття з’їжджаються патріоти зі всієї України, аби вклонитися мужності й самопожертві юних героїв - героїв Крут.
У 2009 році нашій школі присвоєно ім'я Героїв Крут
В роки Великої Вітчизняної війни 927 жителів билися з німецько-фашистськими окупантами. 240 фронтовиків нагороджено орденами й медалями.
Уродженець села В. М. Покидько на підступах до Східної Пруссії командував батальйоном. Проти нього ворог кинув 15 танків і піхотну частину. Тяжко поранений, командир не залишив поля бою, поки не виконав завдання. За виявлений героїзм, мужність і відвагу йому присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Пекучий біль у серця чоловіків, жінок і дітей принесла сучасна неоголошена «гібридна» війна. Це вона у листопаді 2014 року забрала життя 30-річного захисника України Миколи Росомахи
 Микола Васильович (29 березня 1984 року — 17 листопада 2014 року) — військовослужбовець 1-ї окремої гвардійської танкової бригади, учасник антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.
Народився Микола Васильович 29 березня 1984 року в селі Хороше Озеро Борзнянського району Чернігівської області.
У 2000 році вступив до професійно-технічного училища у селищі міського типу Мрин Носівського району, де здобув спеціальність тракториста-машиніста широкого профілю.
Після закінчення училища працював у місті Київ.
У березні 2014 року під час мобілізації у зв'язку з російським вторгненням, був призваний на службу до Збройних Сил України та направлений до 1-ї окремої гвардійської танкової бригади.
16 листопада 2014 року в бою біля міста Волноваха Донецької області був тяжко поранений. Бойовим побратимам вдалося евакуювати Миколу до військового госпіталю в місто Пологи Запорізької області, але в наслідок отриманих поранень Микола Васильович помер в госпіталі 17 листопада 2014 року.
Вдома в нього залишилися мати, брат та сестра.
Поховали Миколу Васильовича з військовими почестями 20 листопада 2014 року в рідному селі Хороше Озеро Борзнянського району Чернігівської області.  Нагороджено орденом “За мужність”
ІІ Іступеня посмертно
Нові сторінки історії нашого славного села напише нове підростаюче покоління. 


Немає коментарів:

Дописати коментар